ALAPANYAGOK

Illóolajok:

Figyelmeztetés! Légző rendszeri allergiás megbetegedések, epilepszia, idegrendszeri probléma, magas vagy alacsony vérnyomás esetén fokozott figyelemmel és körültekintéssel járjunk el. Érdemes ilyen esetben kikérni orvos véleményét.

Levendulaolaj (Lavandula angustifolia oil):

A valódi levendulaolaj mondhatni úgy is, hogy igazi kincs a bőrnek és a léleknek egyaránt! Vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antimikrobiális, nyugtató és ellazulást elősegítő hatásokkal rendelkezik. Alvászavar, szorongás és idegesség esetén aromalámpából érdemes párologtatni vagy kis alvópárnákat készíthetünk a nyugodtabb alvás érdekében. Masszázsolaj, fürdőolaj, fürdősó és fürdőszappan alkotórészeként is kerülhet felhasználásra. Antimikrobiális tulajdonsága elősegíti a sebgyógyulást. Rovar csípés okozta viszketés kezelésére is alkalmazhatjuk különféle bőrápoló készítmények alkotórészeként. Reumás, neuralgiás és egyéb krónikus fájdalmak kezelésében alkalmazható. A fájdalom így mérséklődik, segítve így az ellazulást. Segít a megfázás és az influenza tüneteinek csillapításában, mert leküzdi a fertőzést okozó vírusokat és enyhíti a megbetegedés tüneteit. Az ókori rómaiak szívesen használták a közfürdők fertőtlenítésére és illatosítására. A levendulaolaját tartalmazó bőrápolók kisbabáknál is biztonságosan alkalmazhatóak. A valódi levendulaolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem fototoxikus, nem érzékenyítő.

Rozmaringolaj (Rosmarinus officinalis):

Frissítő, bőrvörösítő, a bőr és a bőr alatti szövetek vérkeringését fokozza. Gyulladáscsökkentő, antimikrobiális hatású. Fájdalomcsillapító és izomlazító. Mozgásszervi megbetegedések és sportsérülések esetén masszázs, fürdőolajak és egyéb készítmények alkotórészeként alkalmazható. Alkalmas alacsony vérnyomás kezelésére fürdőolajak és fürdősók segítségével. A rozmaring illóolaj hajápolásra, samponhoz keverve erősíti a hajat és a fejbőrt, fontos szerepet játszik a zsíros korpás fejbőr kezelésében, valamint hajhullás esetén.

Figyelem! Biztonsági okokból magas vérnyomás esetén, epilepsziások, várandósok, valamint kisgyermekeknél nem ajánlják használatát, mivel kámfort tartalmaz, de ez nem jelenti azt, hogy a rozmaringolaját nagyon kis mennyiségben tartalmazó masszázs és fürdőkészítmények néha egy-egy alkalommal sem használhatóak.

Indiai citromfűolaj (Cymbopogon citratus):

Az illóolajnak citromszerű friss illata van, melynek legfőbb hatásai kis mennyiség esetén a nyugtató, ugyanakkor nagyobb mennyiség esetén a szellemileg ösztönző hatás. Antidepresszív, stresszoldó, koncentrációfokozó. Jellemzően gyulladás gátló, antibakteriális, vírusölő, gátolja a gombák növekedését, bőrfeszesítő dezodoráló és rovarriasztó hatású. Párologtatás során frissítő, élénkítő hatású, elűzi a kellemetlen szagokat a lakásból. Házilag parfüm készíthető belőle. A zsíros bőrt kiválóan tisztítja. Nem mérgező, nem fototoxikus.

Gerániumolaj (Pelargonium Odorantissimum):

Más néven rózsamuskátli vagy rózsageránium. Illata nagyon kellemes tüzes, egzotikus, édes, rózsára emlékeztető enyhén citromos jelleggel. Az illóolaj nyugtató felemelő hatással bír. Az idegrendszeri fáradtság, a félelem, levertség hatékony kezelője. Antimikrobiális hatással bír, minden bőrtípusra használható. Elősegíti a bőr regenerálódását, és egyensúlyban tartja a faggyútermelődést, ezért sikerrel alkalmazható pattanásos és száraz bőr kezelésére is. Cellulitisz kezelésére is használható, valamint az öregedő bőrre.

Figyelem! A terhesség első három hónapjában nem alkalmazható!


Feltöltés alatt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése