2014. május 1., csütörtök

Bemutatkozás:

Szeretettel köszöntelek egy természetesebb világban!

Engedd meg, hogy betekintést nyújtsak a tudatosabb életmódra törekvésem pici háttér történetébe.

A mai napig emlékszem arra az időszakra, amikor egy hirtelen jött egészség állapotromlás miatt változtatnom kellett addigi „mérgező” életformámon. Persze nem mondom, hogy előtte „mérgeztem” volna magam, de sajnos a mindennapjaimban ott szerepeltek az otthonomban azok a dolgok, amelyek folyamatosan káros anyagokkal fertőzték környezetemet és saját szervezetemet. Több mint 15 éve vezetek háztartást, van már egy kevés tapasztalat mögöttem és elmondhatom, hogy életemben óriási, pozitív változást hozott a környezettudatosabb életmód.

Annak idején az én konyhámban és fürdőszobámban is tele volt a polc mindenféle veszélyes kémiai vegyületeket tartalmazó tisztálkodó és tisztító szerekkel. Ennek közel 4 éve szinte nyoma sincs, és nagyon örülök neki, hogy ebben életem Párja is nagy örömmel támogat. Köszönet és hála illeti még ezért drága Sógornőmet (Györgyikét), aki sokat segített nekem, saját tapasztalataival és tanácsaival.

Környezettudatosabb életem első lépésére a mai napig tisztán emlékszem. Hatalmas boldogsággal pakoltam össze és „dobtam ki” minden, mérget tartalmazó tisztálkodó és takarító szert.

Azután jött a próbálkozások időszaka, ami nagyon izgalmas volt, mert elég nagy volt az elvárásom az új dolgokkal kapcsolatosan. Hiszen megszoktam a korábban használt anyagokkal kapcsolatosan a velük járó kényelmet és sikert, nem gondolva akkor a későbbi káros hatásokra. Eltelt egy kis idő mire minden dolgot kicseréltem a - most már mondhatom - bevált szerekre.
Ez után érkeztem el arra a pontra, hogy mindezt megpróbáljam saját magam előállítani, úgy ahogy azt én szeretem és olyan anyagokból, amelyekben megbízom.

Ekkor kezdtem el szappant készíteni. Előtte is házi készítésű szappanokkal tisztálkodtunk itthon, de régi vágyam volt, hogy saját magam készítsek szappant.

Sajnálattal tapasztaltam, hogy ezen a téren – mint megannyi más területen is - a világ tele van magukat „természetesnek” kikiáltó, agyon reklámozott termékekkel, amelyek egy jól megválasztott szlogennel hatalmas piacra tesznek szert. Ez ellen nem nagyon tudunk más módszerrel védekezni, csak ha magunk állítjuk elő a szükséges dolgokat olyan anyagokból, amelyekben megbízunk, vagy olyan gyártótól vásárolunk, akinél valóban találhatunk természetes és megbízható szereket. Egy darabig én is ilyen termékeket használtam, de sokszor fájt a fogam amiatt, hogy milyen drágák. Nos, igen a minőség, sosem volt olcsó, de van a megfizethető kategória is.

Azonban nekem ez sem volt elég, mert annyira égett bennem a vágy, hogy kipróbáljam milyen, ha magam állítom elő a szappant és azt használom. Régi vágyam volt ez, de nem is csodálkozom rajta, hiszen a nagymamáim is – de vajon kinek a nagymamája nem - maguk készítették annak idején a szappant; így nem is volt kérdés, ha nekik ment régen, miért ne menne nekem is ma.

Így hát belevágtam! Szappant készítek! Saját szappant! Már maga a gondolat is magával ragadott. Az elején persze rengeteget kutakodtam a témában: ki, hogy készíti, milyen anyagokat használ, miért azokat az anyagokat használja? Minden érdekelt, ami a témával kapcsolatos. Rengeteg hasznos oldalt olvastam, amelyekből sokat tanultam.

Az így megszerzett tudással felvértezve láttam tehát neki én is a nagy szappan projektnek és életem első szappankáját egy tanfolyamon készítettem el, ahol biztos kezek mutatták meg, hogy is kell ezt biztonságosan a környezetemet és magamat védve elkészíteni. Nagyon megtetszett.

Életem első szappankája


A saját kutatásaim és az első tapasztalatok fényében felállítottam magamnak azt az alapelvet, amiből sosem engedek, ha szappanról van szó:

Csak természetes alapanyagokból készítem őket! Nem tartalmaz kőolaj származékot! Mesterséges konzerválószerektől mentes! Csak 100%-os tisztaságú illóolajokat használok! Színezőanyagként is csak természetes anyag jöhet szóba! Valamint, ha tehetem a saját kertemből vegyszerektől mentesen nevelt gyógynövényekkel és virágokkal dúsítom a szappanjaimat! Ez adja meg a dolog igazi varázsát.

Ezen előzmények fényében invitállak az oldalamra, hogy megosszam veled csetléseimet, botlásaimat és sikereimet is, amelyeket egy tisztább tudatosabb élet felé vezető úton elindulva megtapasztaltam.

Jó olvasgatást és böngészést kívánok oldalamon.

Folyt. köv. …


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése